Friday, July 20, 2012

alhamdulillah mata aku dah sembuh..^_^

syukur alhamdulillah kerana Allah masih beri peluang kepada mata aku untuk melihat dunia. takut jugak jadi apa2 hal. nauzubillah. terima kasih pada semua yang doakan aku dalam post sebelum nie. klik SINI untuk baca. hanya tuhan jer yang dapat balas jasa baek korang semua.


yeah mata aku dah mampu bukak besar2. tapi boleh pulak demam datang menyerang. tak pela aku terima dengan redha. lagi pown dah lama aku tak rasa nikmat demam nie. sebab dah lama aku tak demam. rasanyer dari awal tahun ni. mungkin Allah nak uji aku. 

aku start demam hari selasa lagi. tapi aku tahan. telan panadol 2 biji aku terus kebah. tak siapa pown sedar aku demam. aku pulak ingatkan demam aku dah pergi jauh2. syukur alhamdulillah. lepas lunch aku jumpa supervisor aku untuk bincang balik pasal buku log aku. tiba2 aku rasa laen macam. seram sejuk tetiba. tapi aku sedapkan hati mungkin aircon sejuk sangat kot. 

supervisor aku suruh aku tulis balik buku log. katanyer dia tak puas hati dengan apa yang aku tulis dalam buku log ni. masa tue aku sendiri tak tau nak bagi respon macam mana sebab kepala aku tetiba blurr semacam. sampai supervisor aku ingat aku tak paham. aku paham tapi tak tau kenapa aku respon cara gitu. naseb baeklah dia bagi aku guide untuk tulis balik buku log aku ni. kalau ikutkan aku lost giler apa aku nak tulis benanyer.

lepas habes sesi buku log aku disuruh belajar calculation untuk pasang fire suppression system ngan seorang staf engineer nie. nama dia amir. masa tue tetiba aku rasa nak peluk tubuh jer. aku rasa makin sejuk. sedangkan kat tempat aku tu aircon dia rosak. jadi konfem tak sejuk. tapi kenapa aku terasa sejuk. bagai menyengat ke seluruh badan. bisa sangat rasa. tapi aku tahan sebab amir tengah mengajar takkan aku nak stopkan dia tetiba kan.

balik je rumah aku baring jer atas sofa lepas mandi tetiba aku rasa haba panas naek ke badan aku. kepala rasa macam nak pecah. kaki rasa longlai. konfem aku demam. yang entah pape tu aku pegi gatal2 tahan. sedangkan aku boleh bangun makan panadol ke pe. saja nak rasa nikmat demam. tapi akhirnya aku surrender jugak. sebab takut ibu risau. tak sampai setengah jam makan panadol demam aku mula kebah. tapi kepala ting tong lagi.

esoknyer pergi klinik tak sangka doktor bagi cuti 2 hari. nikmat rasenyer dapat cuti. walaupown seketika cuma. tapi aku memang sangat memerlukannya. dahla doktor memang bagi aku ubat untuk rehat je. seyesly aku rasa relieve giler.

pagi tadi aku masuk ofiz dengan girangnyer. dapat jumpa staf2 HRH yang happening. yang buat aku nak tergelak rupa2nya dah tersebar sampai ke CEO kompeni yang aku cuti sebab sakit mata. sampai Puan besar tanya salah kompeni ke aku jadi gitu. adeih malunyer bila dorang sebarkan pasal contact lens koyak aku tue. aish sabar jela. 

apa pon aku seronok berlatihan industri kat tempat LI aku sekarang nie. happening yang tak memeningkan kepala. alhamdulillah aku syukur sangat. lagi2 supervisor aku yang bagi aku memang terbaekla. huhu..

cukup la kowt setakat nie aku membebel. dah lama tak membebel macam nie la jadinyer. heeee~

bila gadis melayu mula membebel..>_<

Monday, July 16, 2012

gara2 pakai contact lens koyak..

selalu tengok gambar kat internet bahaya pakai contact lens. tapi tetap jugak tak beri effect kat aku. kononnyer ramai je yang pakai ok. salah sendiri la bukan salah contact lens bila mata jadi macam tue. yer memang salah contact lens tapi siapa suruh pakai jugak. jadi salah siapa sebenarnyer..??


gambar kat atas nie memang dah cukup ngeri. tapi masih tak takut sebab tak kena lagi kat diri sendiri. kononnyer pandai2 la jaga kebersihan bila pakai. beli yang contact lens mahal. jangan beli murah2. bukan susah pown. 


bila dah kena kat diri sendiri baru tahu betapa susahnyer penggunaan contact lens nie. bukan suka2 jer nak pakai. gambar kat atas ni gara2 terpakai contact lens koyak. seyesly tak perasan pon koyak. masa pakai tu mula2 ok jer. tapi perasan kadang2 rasa macam sakit sikit. tapi buat bodoh jer. bila mata dah jadi gini baru nak check contact lens rupa2nyer ada robek sikit kat tepi. seyesly sikit jer. tapi effect dia besar.

mula2 masa kena ingat pasal apa. tengok cermin kenapa mata putih aku ke depan dan agak lembik. mata hitam aku nampak tenggelam. rasa nak nanges jer masa tue. tapi tahan sebab takut effect apa2. masa tu hanya mampu berdoa jer. petang ari sabtu aritu baru dapat pergi klinik. syukur tak de benda yang teruk sangat.

dah pergi klinik. doktor kate corneal injuries. dia bagi ubat tahan gatal, ubat sapu dengan ubat titis. so far kurang sikit dah. cuma mata kadang2 merah kadang2 tak. berair jangan cakapla. macam nak nanges. tekak perit effect ubat sapu. rasa pahit jer tekak ni.

alhamdulillah so far mata hitam aku dah tak kedalam macam mula2 kena aritu. cuma still takut lagi sebab bila search kat internet patutnyer lepas 2 hari dapat rawatan luka kat cornea akan sembuh. hari ni dah hari isnin. tapi mata masih lagi merah. takut jugak nie.

aku masih tak serik untuk pakai contact lens. sebab ada lagi 3 set contact lens untuk 3 bulan aku tak pakai lagi. bukan murah2 tue. rm 300 aku dah belanjakan untuk set contact lens nie. bazir jela kalau tak pakai. dah abes nanti baru aku stop pakai. tapi aku mungkin akan lebih berhati-hati. supaya benda nie tak berulang lagi. nak kata sakit tak dela sangat. tapi ketakutan yang melampau buat aku gerun. harap mata aku tak jadi apa2.

doakanlah mata aku cepat sembuh.. amin..O_o



Wednesday, July 11, 2012

kan betul matriks tue best..^_^

lama betul tak mengupdate. konon merajuk sebab laptop buat hal. tak pasal2 rm400 melayang. ok la malas nak cerita kisah sedih nie. kembali ke tajuk asal. sape kate matriks best..?? angkat tangan. huhu..

tertarik dengan post yang ditulis seorang blogger nie. rasanyer dia baru jer abes matriks sama macam adik aku. nak dibandingkan dengan post2 aku sebelum nie pasal matriks lebih kurang jer. maknanyer apa yang aku tulis adalah fakta. bukan auta. suka3. hehehe.. klik SINI untuk ke blog beliau. adik aku yang dulunyer hampir nak sepuk muka aku sebab aku api2kan ibu aku suruh masuk matriks sekarang malu2 alang sebab dia berjaya dapat keputusan cemerlang. 1st sem 3.65, 2nd sem 4flat. siapa kata susah..?? heeee~

aku sangat2 rindu zaman matrikulasi. masa tu la aku dapat rasa kehidupan yang sebenar. bukan sekadar pergi sekolah balik sekolah esoknyer pergi sekolah balik dan seterusnyer seperti yang aku alami masa zaman sekolah dulu. seyesly totally laen. kalau masa sekolah ibu yang tolong buat semua benda. kita cuma tolong sikit2 je. tapi kat matriks totally semua kita kena buat sendiri. basuh baju, beli makanan, kemas bilik, beli barang keperluan dan macam2 lagi la. 


kat matriks jugakla aku dapat explore benda baru. buat benda yang dari kecik aku idamkan. antaranya menari. sebelum ni aku selalu tak dapat lansung peluang menari. gara2 kegemukan badan aku nie. banyak kali jugakla aku diketepikan kalau ada persembahan tarian. tapi kat matriks aku diketengahkan. walaupon selalu jer kena marah dengan cikgu yang mengajar menari tue, tapi minat punya pasal aku teruskan jua.


kat matriks juga aku belajar nilai persahabatan. alhamdulillah aku dikurniakan kawan2 yang sangat baek. masing2 ada kelebihan dan kekurangan yang melengkapkan diri aku. dari seorang yang rendah diri aku jadi seorang yang selalu beranikan diri buat benda baru. tanpa kawan2 aku nie takkan dapat la aku peluang merasa buat semua nie.


aku juga diuji oleh Allah untuk rasa kehilangan. bukan pakwe tapi sahabat. yang merupakan teman waktu aku tidur, belajar, makan minum, bermaen, berborak dan paling best mandi (bilik air sebelah2). naseb baek kelas laen. kalau tak mungkin dah macam belangkas dah. tapi Allah lebih sayangkan dia. dia pergi tinggalkan aku saat aku baru nak kenal erti kemanisan persahabatan. tapi aku redha. walaupon pada mulanya rasa berat sangat. alhamdulillah berkat pertolongan keluarga dan kawan2 yang laen aku bangkit semula. walaupon masa tu agak terlambat. tapi syukur Allah bagi aku peluang kedua.

apa pown rugi kalau sesiapa yang dah dapat tawaran matriks tolak. pengalaman sekali seumur hidup. gagal matriks mungkin boleh amik diploma. tapi gagal diploma jangan harap dapat masuk matriks. fakta ok bukan auta. lagipon gagal sekali tak bermakna gagal selamanya. selagi kita hidup kat dunia nie cuba jer apa yang termampu. jangan asyik pikirkan kegagalan. pikirkan apa yang kita dapat dari kegagalan tue. walaupon pahit tapi sangat2 bermakna. jangan sia2kan peluang yang ada.

rindu KMPk....!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez