Monday, December 31, 2012

jom cuci mata..

masa pergi cameron haritu sempat kitorang tangkap gambar banyak2. tapi dalam banyak2 gambar, aku minat dengan gambar2 kat bawah ni. bagi aku unik sangat. jom tengok. heeee~


unik tak..?????!!!! hehe..

Thursday, December 27, 2012

syurga strawberry..

kalau semalam cerita pasal SERI. harini nak cerita pasal Stesen Janaelektrik HABU Cameron Highland. mula2 aku dengar ingatkan encik yang bertanggungjawab iring kitorang cakap "habuk". rupanya HABU.

hari yang sama tapi minggu dan tarikh yang laen. maknenyer bulan ni berjalan jela keja aku. padahal report assignment berlambak menunggu untuk disiapkan. bukan saja suka2. tapi terpaksa. pertama kalinya aku rasa diberi peluang jalan2 tapi terasa berat hati nak pergi. diri ni bagai dipaksa buat benda best. ni report ngan assignment punya pasal la. adeih.

kalau tak pergi lawatan ni alamatnya terbang 10% markah wei. bukan sikit2. alhamdulillah walaupon aku pergi lawatan ni, semua kerja aku siap pada waktunyer. walaupon tak sebagus mana, tapi sekurangnyer aku dah cuba yang terbaek untuk siapkan.

ok la kali ni aku nak biar gambar jugak yang bercerita. huhu..

naseb baek ada mereka2 ni. kalau tak mungkin lawatan ni tak de makna. rasa macam melancong bersama teman2 kesayangan. heeee~


siapa kata koz engineer elektrik ramai lelaki dari perempuan. tengok ramai jer perempuan yang amik. kalau tak percaya meh la datang UMP. huhu.


aku pulak tak lepas peluang untuk mencapub gambar banyak2. syok sendiri la katekan. bukan selalu dapat pergi Cameron. dah la ni first time. hehe..


aku jugak tak lepaskan peluang shopping. tapi dalam kadar yang dihadkan. biasela akhir2 sem. mana ada fulus nak shopping besar2. gigih round semua tempat semata-mata nak carik bantal strawbery murah. last2 dapat la jumpa sebiji RM10. ngeeee~


untuk pertama kalinya dalam hidup aku dapat makan strawbery jeruk. sebelum ni tak pernah jumpa. yang kelakarnye aku round semua kedai sambil carik tester. dapat la merasa jeruk roselle ngan jeruk buah cinta. semua ni memang susah nak carik kat tempat laen. dengan jeruk strawberi tu aku siap mereka benda lagi. teh strawbery jeruk. sedap jugak. hehe.


perjalanan yang agak panjang dan memenatkan. tapi kenangan yang tersemat menjadi sejarah terindah dalam hidup. teringin nak datang lagi sebab belum berkesempatan melawat ladang strawberry. aish.

kalau dapat berjalan dengan orang tersayang best jugak kan. heeeee~

Wednesday, December 26, 2012

Solar energy research institute (SERI)

pejam celik dah masuk bulan 12. pejam celik lagi berapa hari nak final exam. pejam celik semester ni hampir berakhir. tapi masalahnyer pejam celik studynyer tak lagi. adoyaiii.

dah lama tak mengupdate blog ni. bukan tak de cerita. tapi kekangan masa dan keadaan yang tak mengizinkan. memang aku sentiasa je mengadap laptop ni. tapi mostly tengok movie and buat thesis PSM 1. bunyik macam hebat jekan buat thesis. tapi tu la hakikat yang aku kena tempuh sebagai student tahun 4.

ok la straight to the topic. baru2 ni aku berpeluang untuk melawat Solar Energy Research Institute (SERI) park kat UKM Bangi.

Solar energy research institute (SERI) was established on 1st July 2005. It was formed out of the desire to suitable the use of fossil fuel, which is known to produce environmental pollution and global warming. Limited supply, rapid depletion of resource due to increase demand and political instability are causes of fluctuation in the price of fuel.

kat atas ni serba sedikit tentang SERI. copy paste dari site rasmi SERI UKM. lawatan ni antara assignment yang aku kena buat disebabkan sem ni aku amik subject Alternative Energy. subjek yang mengajar para2 engineer elektrik tentang source2 elektrik yang terdapat di seluruh dunia. antaranya solar, angin dan macam2 lagi.

nak cerita panjang pon aku bukannyer pandai sangat. just let the picture tell the story. heeeee~


assignment dah jadi macam sesi photoshot. mana tak nye habes awal tetiba dapat tau bas pulak rosak. berejam jugakla kitorang menunggu. yang paling tak boleh belahnyer. untuk pertama kali dalam hidup aku solat dalam bilik sauna. cuba bayangkan macam mana la keadaan. ngeeeee~

apa pon ni antara travel yang paling teruk pernah aku hadapi. dengan mabuk dalam bas nye. padahal bukan tak biasa naek bas. entah bas apa ntah bas yang UMP bagi kat kitorang. semput dibuatnyer. nak buat macam mana. assignment punya pasal. redah jelah. huhu..

Solar energy research institute (SERI)..^_^

Wednesday, December 5, 2012

bakat dan minat..

bakat dan minat adalah satu benda yang sangat berbeza tapi boleh membawa kepada hasil yang sama. tak semestinya kau tiada bakat kau tak boleh lakukan apa yang kau minat. bagi aku minat yang sebenarnya penting dalam buat sesuatu. sebab dari minat datangnya kerajinan.

aku bukan seseorang yang dilahirkan berseni. aku bukan seorang yang diajar dari kecil tentang seni. aku hanyala manusia biasa yang dididik untuk berjaya dunia akhirat. lansung tak didedahkan tentang seni. sebab bagi apak ngan ibu seni itu tiada masa depan. tapi itu tak menghalang untuk aku ceburkan diri dalam kesenian. tak kesah la tarian, lakonan ataupon nyanyian. alhamdulillah apak dan ibu aku tak menghalang. tapi mereka juga tidak menyokong. mereka bagi aku kebebasan untuk berpikir sendiri. janji aku masih dilandasan yang betul.

aku tak punyai badan yang cantik untuk menari, aku tak punyai suara yang merdu untuk menyanyi, dan aku juga tak pandai menjiwai watak untuk berlakon. tapi aku minat semua tu. tarian, nyanyian dan lakonan. aku teringin nak belajar semuanya. dari kecik lagi. bukan kerana kejar glamor atau wang. tapi disebabkan sindrom giler pentas yang aku alami sejak kecik. pantang nampak pentas terus excited. heeeee~

sama jugak dengan penulisan. aku bukan seseorang yang pandai menulis ayat berbunga. aku hanya menulis apa yang terlintas difikiran. berterabur ayat pon apa aku kesah. janji aku puas. puas lakukan benda yang aku minat. maka wujudla blog ni yang tak seberapa ni. walaupon tak femes mana tapi tetap memberi kepuasan dalam diri aku.

semoga satu hari nanti aku berpeluang untuk belajar benda2 ni semua dengan lebih mendalam. insyaAllah..^_^


rindu nak menari..^_^


Monday, November 26, 2012

tattoo gestapo..

mood untuk berblog kembali merundum. susah kan nak jadi blogger tegar. dulu ingatkan aku mampu. tapi sekarang ayat pon berterabur. apa pon tak boley. 

tapi tak pe. aku jadikan blog ni sebagai medium untuk aku menyimpan memori pahit manis sepanjang aku masih lagi bergelar mahasiswa Universiti Malaysia Pahang.

macam yang berlaku semalam. aku berpeluang untuk pergi menyaksikan pementasan teater tattoo gestapo di SStwo mall bersama keluarga Senandika. untuk pertama kalinya aku menyaksikan teater yang memerlukan aku untuk berfikir lebih jauh kedalam. aku bukan orang yang berfikiran seni. tapi itu tak membataskan untuk aku minat seni. benda tu boleh belajar. insyaAllah.


teater yang berkisarkan dejavu seorang warden penjara yang hampir membunuh kawan baeknya sendiri akibat keegoan dan iri hati atas kebahagiaan kawan baeknyer bersama isteri tersayang. iri hati yang membuatkan warden tersebut berusaha menghancurkan rumah tangga yang dibina atas nama cinta dengan membawa orang ketiga dalam hidup isteri kawan baeknya itu. bukan lelaki tapi seorang penkid. 


betul kata kak no. teater underground ni memang memerlukan kita berfikir dengan lebih dalam. jujur aku kata aku mengambil masa yang lama untuk paham cerita ni. siap tertidur lagi. gara2 makan ubat selsema. tapi akhirnya aku paham juga. walaupon masih lagi tercarik-carik isi tersirat.


minat aku dalam dunia teater ni semakin mendalam. tengok teater lagi best dari tengok wayang. bulan ni aku bepeluang untuk menyaksikan 3 pementasan teater; 'tribute’ teater Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, teater adaptasi "Angin" (nanti aku akan update) dan Tattoo Gestapo

I'm craving for more... ngeeeee~

Monday, November 12, 2012

'tribute’ teater Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali

fuhhhhh. akhirnya dapat aku mengupdate blog aku ni. dua minggu aku menjadi buzy woman yang konon terlalu busy. boleh tahan jugakla busy bila dibantainya test berderet 4 hari berturut. dengan assignment lagi. tak ke semput dibuatnyer. naseb baek ada cuti tengah semester ni. kalau tak boleh KO aku dibuatnyer. tu pon sebenarnyer ada assignment yang perlu diselesaikan.

ok kembali ke topik asal. jumaat haritu aku berpeluang untuk pergi ke istana budaya untuk menonton 'tribute’ teater Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.


antara gambar yang sempat di snap. sebenarnyer ni lah teater pertama yang aku dapat tengok penuh dari awal sampai akhir. walaupon dah masuk tahun kedua aku bergelar ahli kumpulan teater Senandika UMP, tapi aku masih belum berpeluang untuk menonton teater sepenuhnyer. alhamdulillah aku akhirnya diberi peluang. terima kasih pada yang terlibat.

komen aku untuk teater ni boleh tahan la as first teater aku. aku sendiri bukan hebat sangat dalam bidang teater ni. budak baru belajar la katekan. cuma sebagai newbies dalam bidang teater ni aku masih boleh mengesan beberapa kelemahan masa pementasan teater ni. antaranya

  • pergerakan props yang tak synchronous dengan babak. pelakon dah mula bercakap dialog dorang. tapi props kat belakang baru nak turun. buatkan emosi penonton terganggu untuk menghayati dialog pelakon.
  • mungkin disebabkan kekurangan pelakon, ramai pelakon yang bawak banyak watak. tapi disebabkan dorang guna pelakon yang agak dikenali. jadi buat penonton perasan kelemahan kekurangan pelakon ni. lagi2 yang aku perasan mula2 suami kepada Marina dilakonkan oleh mahmud ali bashah. tetiba pada akhir babak suaminya bertukar kepada orang laen. masa tu buatkan aku tertanya-tanya suami Marina ke tu.
  • terlalu banyak miming yang nampak terlalu jelas. sehingga boleh perasan pergerakan mulut pelakon tak synchronous dengan dialog.
  • watak Tun dr Hasmah semasa usia tua yang dilakonkan oleh Eja juga tak berapa menjadi. tak nampak lansung bayang Tun dalam diri Eja. dia seperti menjadi diri dia sendiri. 


yang ni antara kelemahan yang aku perasan yang hampir kacau emosi aku masa tengok teater ni. tapi ini tak menjadi halangan untuk aku terus enjoy tengok teater ni sampai habes.

  • aku suka waktu babak Tun masih dalam usia remaja yang dilakonkan oleh Lisa Surihani. memang nampak sweet giler lagi2 bila digandingkan dengan Nazim Othman yang membawa watak Tun dr Mahathir. dengan selitan lagu2 yang sangat best. rasa macam nak join menari sama jer atas pentas. heeee~
  • paling suka cara Isma Daniel membawa watak Tun dr Mahathir semasa usia tua. memang berjaya. sampai kadang2 rasa macam betul2 "cik det" ada atas pentas tu. rasa nak join sama menangis masa babak perletakan jawatannya masa perhimpunan UMNO 2002.

keseluruhannya aku agak puas hati sebab akhirnya hasrat untuk tengok pementasan teater tercapai. buatkan aku rasa nak tengok lagi teater2 yang laen. harap aku masih berkesempatan sebelum aku graduate kelak. huhu..


next teater " Teater Adaptasi Angin " by junior Senandika di UMP Pekan..^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez