Friday, January 30, 2015

Jangan berkira


tazkirah jumaat harini. "Jangan berkira"

korang pernah tak hadapi situasi di mana asyik korang je yang kena bayar. pergi makan kena bayar. pergi tengok wayang kena bayar. kalau keluar asyik pakai kereta korang. benda ni selalu terjadi kat lelaki kan. katenyer lelaki tak gentleman kalau tak keluar duit untuk perempuan. tapi jarang aku dengar dorang2 ni kurang duit masa dating. lagi2 jenis yang tak berkira ni.

rezeki Allah tu luas. aku akhir2 ni mula belajar untuk tak berkira. kadang2 hutang seposen dua tu aku halalkan je. cuma aku belom mampu nak belanja kawan2. tapi baru sikit ni je pon Allah dah tunjuk macam2. rezeki aku murah sangat. bukan tang duit tapi tang makan. adeih rosak diet aku. hehehehe..

semalam akak department bawah belanja makan tengah hari. harini breakfast akak admin belanja nasi lemak. esok tak tau apa lagi. ngeeee~

Allah tu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. sikit je amalan kau, balasan je teramatla besar. bayangkan kalau amalan banyak. Ya Allah tak terkira aku berapa banyak. tapi jangan lupa pulak begitu jugak kalau kita buat dosa. balasan dia pon teramat la dahsyat. Nauzubillahiminzalik..



bukan selalu dapat dapat makan free.. heeeee~


Monday, January 26, 2015

Jom Kurus


orang kata kalau nak cantik kena lah rasa sakit dulu. kalau tak jangan harap nak cantik. jadi bersyukurlah pada sesiapa yang memang dah semula jadi cantik. tapi ada jugak yang dah cantik tapi masih lagi tak puas hati dengan apa yang ada. heeeee~

betul kecantikan seseorang tu bukan diukur pada luaran sahaja. tapi lumrah manusia sentiasa ingin kelihatan cantik dari segi luaran. aku tahu aku bukan dilahirkan secantik Fazura atau Lisa Surihani. tapi tak bermaksud aku tak boleh kelihatan cantik versi aku sendiri. huhu.

kalau tahun lepas aku berani mati cuba produk Dnar's Skincare untuk merawat kulit muka. nak tau pengalaman aku sebelum ni klik SINI. alhamdulillah kulit aku dah tak sekusam dulu. dah lebih setahun aku guna produk ni. aku berjaya jimat duit dari beli foundation ngan compact powder. aku bersyukur dikenalkan dengan produk ni dulu.

yang tu cerita tahun lepas. untuk tahun ni pulak aku nak cuba kuruskan badan pulak. ye aku tahu sebelum2 ni aku dah pernah cuba. berjaya tapi last2 aku kembali semula ke bentuk asal. tapi takkan la aku nak terus putus asa. teringin jugak nak pakai baju cantik2 tanpa perlu pikir nak carik saiz extra large. ngeeeee~

nak tak nak aku kena mulakan jugak. lebih setahun aku tinggalkan UMP. dan dalam masa setahun tu aku berjaya naikkan berat badan aku 10kg. arrrgggghhhh.. stress aku dibuatnyer. habis semua baju2 lama aku dah tak muat. nak beli baju baru pon tak banyak pilihan. tu la siapa suruh bahagia sangat. adeih.


bulatnye pipi ku.. heeeee~ apa2 pon harap2 usaha aku untuk turunkan 10kg dalam masa 6 bulan akan berjaya. doakan aku ye kawan2. huhu..^_^

Jom Kurus...!!!!


Friday, January 16, 2015

Azam 2015


Rasenyer belum terlambat kot nak buat post tahun baru. ni post pertama aku untuk tahun 2015. tak tau nak tulis pasal apa sebenarnyer. entahla.. selalu macam ni. bila tak mengadap laptop dalam kepala ni macam2 ayat keluar. tapi bila laptop kat depan mata jari jemari ku jadi kelu untuk menaip. ngeeeee~

kebanyakan orang bila tiba tahun baru mesti mula tanam azam. yang bagus nyer azam yang paling popular ialah sambung azam tahun sebelumnyer. kira azam baru ke tu..?? hehe..

disebabkan tu la aku dah lama tak tanam azam. tapi aku tanam target. target yang aku konfem boleh laksanakan. kecik2 jer. macam tahun 2013 aku tanam target untuk graduate dari UMP dengan pointer 3.0 ke atas. alhamdulillah target aku tercapai. tahun 2014 pulak target aku sekurangnyer dapat kerja. alhamdulillah sekarang aku bekerja kat tempat aku kerja sekarang walaupon bukan sebagai pekerja tetap. aku bersyukur dengan apa yang ada. tahun ni belum ada target apa2 lagi. sebab aku pon tak sure harapan tahun ni ape. hehe.

walaupon apa azam dan target seseorang, kita perlu ingat yang semua ni datang dari Allah. berdoa la padaNya. insyaAllah segala apa yang kita hajati termakbul. huhu..



Alhamdulillah Ya Allah kerana beri peluang untuk aku merasai tahun 2015.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez