Monday, January 20, 2014

doa2 janganla mimpi ni jadi kenyataan.. nightmare..!!!!


baru2 ni aku dikejutkan dengan mimpi yang amat menakutkan. ayat tak boleh belah. bukan mimpi pasal hantu. sebab mimpi pasal hantu tu dah rare sangat. siapa je yang tak pernah mimpi hantu kan. tapi mimpi kali ni buat aku sampai tak boleh nak tidur esoknyer. fikirkan betapa mendalamnyer maksud mimpi tu. jap.. ada maksud ke. harap2 cuma khayalan mimpi semata.

**********

waaa.. banyaknyer makanan sedap2. macam tau2 jer aku ni suka makan. ramai betul orang datang. ada kenduri ke. tapi kenduri apa..?? tapi aku peduli apa. janji dapat makan sedap2. tengah syok2 pandang makanan tiba2 ada mak cik ni tegur. laaa ni apasal tak siap lagi ni. siapp..?? siap untuk apa..??

rupanyer majlis tu sebenarnyer majlis perkahwinan aku sendiri. tapi kenapa aku tak tau?? dah tu kelam kabut semua suruh aku siap. tengah siap2 tiba2 aku dapat pangilan. pangilan dari seorang lelaki yang mengatakan yang dia tak dapat terima aku sebagai isteri dia. katenyer aku bukan untuk dia. 

dia dah pun berkahwin dengan perempuan lain. masa tu aku sendiri tak tau nak buat apa. nak kata aku sedih pon tak, menangis pon tak. aku jadi blur. aku telefon bestfriend aku. rupa2nya kebetulan hari tu jugak merupakan hari bahagia dia. disebabkan aku tak nak spoilkan hari bahagia dia aku tak jadi bercerita. aku jadi dungu. yang pelik orang sekeliling pon macam tak hiraukan apa yang terjadi. macam tak de benda berlaku.

********** 

sedar2 aku terjaga sebab dikejutkan oleh ibu untuk sembahyang subuh. rupanyer semua tu mimpi semata. syukur bukan kenyataan. tapi effect dari mimpi tu masih ada lagi. mimpi tu buat aku jadi tak keruan. memikirkan masa depan.

seorang demi seorang kawan aku post pasal pertunangan. seorang demi seorang create event untuk menjemput. seorang demi seorang dah mula berisi. tapi aku jugak yang masih sorang2.


alaaa.. siapa suruh kau jual mahal sangat..???

wei ingat aku ni barang ke nak main jual2. tak de maknanyer nak jual mahal murah.

kau memilih sangat kot..???

masalahnyer aku tak berpeluang pon nak memilih.

cubalah mencari..???

memang tak salah untuk perigi carik timba zaman sekarang ni. tapi semua orang sekeliling aku dah berpunya.

kenapa tak cuba carik online..???

aku dah banyak kali kena tipu. serik aku dibuatnyer.

sabar la hati. sabar la jiwa. aku redha dengan ketentuan Allah. aku tau jodoh pertemuan di tangan Allah. tapi aku hanya manusia biasa yang tak boleh lari dari perasaan resah dan risau bila memikirkan soal jodoh. ampunkan aku Ya Allah.

Rabbana hab lana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata a’yunin waj-’alna lil-muttaq├«na imama.  
Artinya, "Ya Tuhan kami, anugerahkan kepada kami, pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyejuk hati kami, dan jadikan kami pemimpin bagi orang-orang yang bertakwa". (QS. Al-Furqan: 74).

Amin Ya Allah..


Saturday, January 18, 2014

100 Doraemon Secret Gadget Expo tak macam yang dijangka..:(


Masa berlalu begitu pantas. sampai kadang2 kita tak sedar yang kita dah makin berusia. tapi semakin meningkat usia seseorang manusia tu tak semestinyer kematangan seseorang itu meningkat. contohnyer aku sendiri. umur aku tahun ni nak masuk 24 tahun. tapi aku sendiri tak tau sama ada diri aku ni bersikap sesuai atau tak dengan umur aku. kebanyakan kawan2 aku dah mula masuk ke alam baru. ada yang bakal jadi mak orang dan ada gak yang dah jadi mak orang. tapi aku bayang pon tak ada lagi. heeee~

baeklah jom kita balik ke topik asal. disebabkan perangai aku yang masih belum sesuai dengan umur maka tak hairanlah kalau aku cakap aku masih peminat fanatik doraemon. dulu aku pernah post pasal minat aku kumpul barangan doraemon. nak tau citer klik SINI. minat aku makin bercambah malah makin kuat. lagi2 sejak dah ada duit sendiri. makin banyakla barangan doraemon aku bertambah. tak pasal2 kereta aku jadi mangsa. nasib baeklah harga untuk cat ngan touchup kereta mahal giler. kalau tak dah lama aku transform kereta aku tu.. ngeeee~

disebabkan minat yang mendalam dengan doraemon, jadi aku tak lepaskan peluang untuk pergi 100 Doraemon Secret Gadget Expo kat VIVA Expo Hall. best sebab dapat jumpa banyak doraemon. lebih seratus biji patung doraemon yang dikatakan saiz asal ada kat expo ni. tapi yang tak bestnyer banyak benda tak best. hehe..

first - Expo tu cuma tayang patung2 doraemon jer. tanpa ada penerangan lansung tentang gadget yang dipegang doraemon.

second - Crew yang ada kat dalam tu tak sporting lansung. muka masing2 macam terpaksa je kerja situ. banyak jugak komen aku baca berkenaan crew2 kat situ. bila dah tengok sendiri baru aku tau. aish.

third - aku baget dah alang2 expo pasal doraemon mesti banyak barang yang boleh aku beli. tapi hakikatnyer cuma 3 jer barang yang aku mampu beli. harga setiap barang kat situ buat aku pikir 100 kali nak beli ke tak. baek aku beli kat S&J jer. (aku paling banyak beli barang doraemon kat S&J)

fourth - tak berbaloi dengan harga tiket. nak sedapkan hati aku pikir mungkin dia nak cover cost pengangkutan yang mengangkut doraemon2 tu datang sini.

apa pon aku masih boleh enjoy sebab aku pergi dengan mereka2 yang sangat sporting dan kami sama2 share minat yang sama. aku ingat aku sorang je yang minat doraemon. huhu..


dalam tak berapa nak best tu banyak jugakla gambar yang kitorang tangkap. so biarlah gambar yang menyambung cerita.. hehe..



I Love Doraemon sangat2..!!!!



Friday, January 10, 2014

Gambang waterpark best tapi..


Baru2 ni aku dengan family secara tiba2 terkeluar idea nak pergi gambang waterpark dan tidor semalam kat bukit gambang resort. Alhamdulillah berkat rezeki yang diberikan terbuka hati aku untuk menaja penginapan satu malam tu. Mula2 ingat nak duduk kat carribean resort. Sebab betol2 sebelah dengan waterpark. Tapi duk pelik nape gelap jer. Rupanyer tengah tutup untuk maintenance. Last2 duduk kat Arabian Resort.

Ni boleh dikatakan kali kedua family aku bermalam kat pahang. Kali pertama masa aku convo haritu. Tapi masa tu kitorang duk Hotel Sri Malaysia. Nak tau betapa teruknyer hotel tu nanti kalau rajin aku cerita kat post akan datang.

Bukit gambang resort kalau dengar harga dia memang rasa macam nak meninggal. Tapi dia punyer facilities memang tip top. Bagi aku tak dela mahal sangat. Sesuai dengan facilities yang ada. Yang paling best katil dia maha besar. Kate jer bilik untuk 2 orang tapi katil dia boleh muat 4 orang. bilik pon besar. Kalau bawak totobag sendiri boleh muat lagi 5 orang. Sesuai la kalau nak buat program ramai2. Heeee~


Yang paling best brekfas dia. Memang terbaek. Macam2 ada. Sampai dah tak tau nak makan pe. Ni bukan kali pertama aku menginap kat hotel ni. Tapi ni kali pertama bayar sendiri kat kaunter. Siap bill atas nama sendiri. Terasa diri ni dah makin berusia. Hehe.



Esoknyer pakat2 bangun pagi sebab nak pergi mandi kat gambang waterpark. Alhamdulillah harga takdela semahal yang dijangka. Tak jauh beza dengan harga dolu2 masa aku tahun satu.

TAPI...

Sekarang rupanyer dah tak macam dulu. Kalau dulu kalau nak naik semua gelongsor pelampung disediakan. Tapi sekarang kena beli pelampung sendiri2 kalau nak naek gelongsor. Benda yang paling malas aku nak buat ialah nak mengusung benda alah tu kehulu kehilir. Dah la benda tu besar giler. Jadi aku amik keputusan tak beli pon pelampung. Takpela tak dapat naek gelongsor. Naek bot pon jadi la. Hihi.


budak pakai baju merah kat atas ni yang paling beria nak pergi. Tapi bila dah dapat pergi dia yang paling penakut. entah berapa kali menangis sebab aku duk lemaskan dia. heeee~

Last Family Vacation untuk 2013..


Wednesday, January 1, 2014

Bad new year ever



Rasenyer belum terlambat untuk ucapkan selamat menyambut tahun baru 2014. Kalau baca post2 kawan aku kat fb banyak yang share betapa seronok dan bermakna tahun baru mereka. Tapi lain pulak yang jadi kat aku. Macam2 yang buruk berlaku kat aku harini. Tapi aku hanya mampu melaluinya dengan senyuman. Walaupon sebenarnyer hati dah mula nak menangis. Tahanlah wahai hati. Simpan air mata tu. Banyak lagi cabaran menunggu. Kuatkanla dirimu wahai hati. Kerna kau la peneman setiaku.

Harini ramai yang bercuti. Tapi bukan untuk aku. Rase nak menanges jugak sebab dah terset mind awal2 yang new year boleh cuti. Rupanyer tidak sama sekali. Disebabkan tu aku jadi malas dan tak de mood untuk pergi kerja. Tapi apa nak buat. Demi mencari rezeki aku kuatkan diri. Tapi tetap gak bangun lambat. Huhu..

Dalam pukul 8.45 pagi aku mulakan perjalanan ke proton tanjung malim. Sebelum tu aku singgah kejap kat kedai hardware beli goggle. Dah selesai beli benda tu tetiba something yang tak best mula berlaku. Kereta tak boleh start. Adoyai macam mana ni. Pasal pe lak tak boleh start? Aku bukan tau bab2 kereta ni. Even nak bukak hood depan pon aku tak tau macam mana. Aku mula panik tapi berlagak cool. Aku capai henset nak kol bapak aku. Dalam masa yang sama tangan masih kat kunci. Cuba try lagi mana tau boleh start. Alhamdulillah start jugak akhirnyer. Bikin gabra betul la.

Dalam perjalanan dapat panggilan. Katenyer bos yang merangkap pak cik aku tu dah marah sebab aku lambat. Hah sudah satu hal pulak. Apa lagi terus la pecut. Tapi masih mengikut had laju yang ditetapkan. Hati dah berdebar ni. Nak sedapkan hati aku pasrahkan diri aku kalau kena marah. Dalam debar2 tu akhirnya dalam pukul 10 pagi aku sampai. Boleh pulak ada mamat ni buat muka bengang. Tambah la aku gabra. Tapi buat rileks. Naseb baek dia acah jer. Tapi salah tetap salah. Syukur alhamdulillah aku tak kena marah macam yang aku bayangkan. Fuhh lega. Heeeee~


Tengah duk buat kerja dengan muka kelat sebab kena berdiri lama boleh pulak tetiba satu percikan api menembak terus ke peha aku. Naseb baek aku tak menjerit atau melatah. Tapi menyeringai la jugak. Sakit woo. Naseb tak melecur. Tapi pedih la jugak. Nak cover malu cuba buat muka cool. Buat2 tak tau jer. Padahal tengah menahan sakit. Tak sampai berapa minit tetiba terkena pulak tembakan kedua kat lengan. Naseb pakai hand sock. Kalau tak, mau merah tangan aku dibuatnyer. Aish apela naseb. Padahal sebelum ni mengadap abang2 duk welding tak pernah pulak kena. Tetiba harini pulak terkena. Adeih.

Untuk lepas lelah aku sempat duk sekejap. Gatal2 gi bukak helmet. Bila dah ok sikit aku pergi balik kat line sambung kerja. Tapi aku duduk tepi line jer. Malas nak naik platform. Entah macam mana tetiba kecoh ada sorang operator ni buat kerja tak pakai helmet. Tetiba aku baru terprasan. Patutla kepala aku ringan jer. Rupanyer aku lupa nak pakai helmet balik. Kelam kabut lari amik helmet balik. Malu giler seh..

Macam2 benda tak best berlaku masa hari pertama tahun baru aku. Tapi apapun aku tetap nak tanamkan azam baru. Alhamdulillah azam aku tahun lepas dah tercapai. Azam untuk graduate pada masanyer akhirnyer tercapai. Untuk tahun baru ni azam baru pulak akan aku tanam. Aku masih lagi belum ada kerja yang tetap. Jadi azam aku untuk tahun ni ialah dapat kerja yang betul2 tetap dan mampu berikan aku peluang untuk berbakti kat keluarga aku.


Ya Allah kuatkanlah hatiku, imanku, dan jiwaku untuk menempuhi cabaran dan dugaan yang mendatang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez