Monday, October 22, 2012

giliran ibu pulak.. ^_^

kalau tahun lepas apak aku selamat menjalankan ibadah hajinya. nak tau cerita klik SINI. kini beliau dah pon bergelar Haji Amir. tahun ni giliran ibuku pulak.

alhamdulillah ibuku selamat menjejakkan kaki ke kota suci Mekah. hanya mesej je yang mampu dihantar bagi mengirim perkhabaran di sana. jadi bermulalah tanggungjawab aku sebagai seorang kakak. walaupon sebenarnya dah lama dah tak buat kerja2 ni. heee~

semalam aku berpeluang menghantar ibuku ke KLIA. kenapa KLIA? bukan sepatutnya Pusat Tabung Haji Kelana Jaya? ibuku bukan pergi under tabung haji. dia pergi pakej bawah Haji Harun Seh Umrah and Tour. jadi kesemua jemaah haji yang under pakej perlu bertolak sendiri dari KLIA. baru aku tau. ingatkan semua kena berkumpul kat Kelana Jaya. huhu.


lebih 5 tahun rasanyer aku tak jejakkan kaki ke KLIA. tak ada perubahan lansung. sama je. kalau dulu masa kecik2 boleh katakan setiap tahun mesti sekali akan ke KLIA. tapi sekarang dah tak ada sebab untuk ke sana. lagi2 sejak aku belajar kat Pahang. 


semoga satu hari nanti aku pulak berpeluang ke sana. dah lama tak naek kapal terbang. heeee~

sama2lah kita berdoa semoga jemaah haji tahun ini semuanya dapat menjalankan ibadah haji dengan sempurna dan mendapat haji yang mabrur. amin.

selamat hari raya haji...^_^

Friday, October 19, 2012

bubye PSM 1, PSM 2 here I come.. huhu..

alhamdulillah aku dah melepasi seminar PSM 1. cuma tinggal menunggu keputusan je. doa2 apa yang aku harapkan tercapai. aku dah buat yang terbaik yang aku mampu. semoga usaha aku selama 6 minggu sebelum ini membuahkan hasil yang lumayan.

masa seminar tu aku tak dela dihentam oleh panel macam yang diceritakan oleh kawan2 aku yang laen. syukur sebab dapat panel yang agak sporting. mereka lebih kepada memberi cadangan membina dari menghentam student. dari situ baru aku nampak kelemahan dan kekurangan projek aku. semoga aku dapat mencari jalan untuk memperbaikinya.


sepatutnya aku dah kena ready untuk PSM 2. tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan aku terpaksa mintak cuti dan sekarang ni aku selamat sampai kat rumah aku. mulanya sebelum balik aku nak jumpa supervisor aku untuk maklumkan tentang cuti aku ni. tapi masa aku ke bilik dia, dia tak de. jadi tak sempatlah aku jumpa dia. harap lepas cuti nanti dia tak marah sebab aku hilang tiba2 tanpa kesan. ngeeee~

takut nak menghadapi PSM 2..>_<



Sunday, October 14, 2012

nikmat bila dapat melihat Kaabah..

menitik air mata aku masa tengok drama Adam & Hawa episod 25. bukan sebab sedih tengok cerita tu. tapi terpegun dengan keindahan Kaabah. tetiba teringat kenangan masa pertama kali aku dapat tengok Kaabah 'live' depan mata. haya tuhan je tahu debaran hati dan terkesimanya aku masa tu.

aku bersyukur kerana diberi peluang untuk jejakkan kaki ke tanah suci dalam usia muda. bukan sekali, tapi dua kali. masa aku darjah 3 ngan darjah 6. kalau ikutkan usia waktu tu sepatutnya aku belum paham lagi kenapa kena buat Umrah. hanya pergi suka2. seronok keliling Kaabah. suka lari2 anak masa sa'e. tanpa paham kenapa kena buat semua tu. hanya mengikut perbuatan orang sekeliling.

tu yang buatkan sampai sekarang aku rasa terkilan sangat sebab sia2kan peluang yang ada. mungkin bukan rezeki aku pada masa tu untuk faham yang Umrah itu juga satu ibadah. yang aku tau masa tu jalan2, shopping2, dan makan. seronok sebab dapat makan sedap2. singgah setiap kedai jual manisan mintak tester. 

"sheikh halal..??"

dialog favourite aku masa tu. bila teringat balik tergelak aku sorang2. betapa indahnya kenangan pada masa tu. yang paling aku tak boleh lupa masa kat telaga zam zam. aku berpeluang untuk mandi di telaga zam zam. bukan betul2 kat telaga la. tapi tempat utama air zam zam disalurkan. sempat jugakla aku mengintai telaga zam zam yang terpisah dengan satu dinding. tapi tak nampak pape pon. sia2 je usaha aku tu. hehe.

pernah jugak aku cuba merayap sorang2 kat sana. tapi tak berani la jauh2. takut sesat. naseb jugakla walaupon usia hingusan macam tu aku dah pandai membaca jawi. jadi aku cuma ingat tulisan jawi tu macam mana then aku carik balik tempat tu sebagai penanda. aku jugak jadi pemandu pelancong nenek aku masa dalam masjid. sebab aku je yang pandai membaca. heeee~

cakap pasal shopping memang banyak giler la barang aku beli. kedai favourite aku kedai 2riyal. macam kedai 2ringgit jugakla. tapi barang2 dalam kedai 2riyal ni lagi best. sebab kedai dia banyak. kadang2 sederet bangunan tu kedai 2riyal. memang heaven giler la. macam2 aku beli. lagi2 masa tu semua orang giler ngan pen kaler2 glitter. banyak giler aku borong.



gambar2 kat atas masa aku pergi umrah tahun 1999. masa tu aku darjah tiga. gambar2 masa darjah enam tertinggal kat rumah. tak sempat nak scan. nie je yang sempat.

baru2 ni ibu aku ada sampaikan hajat dia untuk pergi umrah berdua je ngan aku bila aku dah graduate nanti. ikutkan masa tu rasa nak nangis je. tak sangka ibu aku ada simpan hasrat macam tu. Ya Allah semoga impian ibu aku tu tercapai. sebab tu jugak impian besar aku lepas graduate kelak.

Allahuakhbar..!!!

Friday, October 12, 2012

seronok mandi pantai.. heeee~

kalau minggu lepas kitorang lepas tension lepak kat Bandar Pekan. tapi kali ni kitorang lepak kat Pantai Lagenda la pulak. dah masuk tahun ke empat aku belajar kat UMP Pekan ni. tadi baru pertama kalinya aku jejak kaki kat sana. padahal dekat bebenor tempat tu. nak jalan kaki pon boley.

lama jugak tak rasa mandi pantai. kali terakhir masa sekolah dulu. pantai kat Teluk Cempedak tu pon aku tak pernah mandi lagi. sekadar celup2 kaki je. seyesly lepas tension maen ombak. walaupon tak sampai sejam pon kitorang kat sana. tak sangka pulak seronok mandi kat Pantai Lagenda.

ikutkan banyak mulut yang mengatakan tempat tu bahaya dan agak 'keras'. disebabkan itu la aku tak pernah berani nak jejakkan kaki kat sana. tapi atas ajakan kawan2 aku, entah macam mana aku boleh bersetuju. alhamdulillah tak ada apa2 yang buruk terjadi. mungkin kami masing2 jaga mulut dan jaga adab.


muka tahan lapar. aku hanya dapat tengok je dorang makan sebabnya aku puasa masa tu. hari terakhir ganti puasa. alhamdulillah aku berjaya ganti puasa yang aku tinggal masa bulan Ramadhan hari tu. so aku boleh sambut raya haji la nanti. hehehe.

next week presentation PSM 1. alhamdulillah atas berkat pertolongan supervisor aku, En Rusllim, persiapan untuk menghadapi seminar PSM 1 hampir siap. aku harap sangat aku dapat buat yang terbaik untuk PSM. amin. 

wish me luck for my PSM 1..^_^

Saturday, October 6, 2012

cabaran tahun akhir..

dah masuk minggu ke empat aku kat UMP. minggu depan minggu kelima. maksudnyer tinggal seminggu lagi untuk ke minggu ke enam. seminar PSM satu. adakah aku dah bersedia? entahla. aku rasa tak de mood lansung nak buat kerja. dengan banyak paper nak kena baca. berpinar mata. adeih.

debar di dada tak usah cakap la. tiba2 aku rasa aku belum bersedia. tapi aku tak ada pilihan. sedia atau tak aku kena hadapi jugak benda ni. semoga Allah tunjukkan jalan untuk aku teruskan apa yang aku dah mulakan. amin.

mungkin jugak dengan persekitaran UMP Pekan ni yang buat otak aku sumbat. macam tak berkembang je rasa. nak carik ilham pon susah. padahal aku kira dapat topik yang agak mudah. berbanding kawan2 aku yang laen yang dapat tajuk bombastik giler. sampai carik journal berkaitan topik dorang kat internet pon tak jumpa. aku pulak taip je tajuk aku berlambak jurnal boleh jumpa. tapi kenapa aku masih tak dapat idea macam mana nak buat?

hari khamis haritu sempat keluar kejap pergi pekan konon nak keluar kejap dari persekitaran UMP Pekan ni. aku cuba beranikan diri bawak kereta manual. dahla kereta yang aku sewa tu agak keras gear dia. nak masuk gear satu punyalah susah. last2 amik keputusan parking kat satu tempat lepastu jalan kaki jer sekitar pekan. debar jangan cakapla. hanya tuhan je tahu masa tu.


ini jela tempat yang mampu kitorang lepak tenangkan fikiran. tapi tak tenang2 jugak benanyer. Ya Allah tenangkanlah hati hambamu ini. smoga aku dapat buat PSM dengan cemerlang. amin.

kebetulan masa kitorang keluar tu ada pasar malam. aku pulak puasa masa tu. memang rezeki aku la dapat berbuka makanan sedap  haritu. tak dela asyik makan makanan kat kafe jer. jemu sesangat.


masa jejalan kat pasar malam tu boleh pulak terserempak dengan En Wan, lecture HV aku semester lepas. dapat peluang jumpa isteri dia. comel orangnya. pengantin baru la katakan. tengah kitorang lepak2 tu tak sangka pulak En Wan sempat jadi paparazzi. sabar jela.


takut benanyer bila pikirkan PSM ni. sesangatla susah. tapi bila pikir balik senior2 dulu2 boleh buat kenapa aku tak boleh. padahal dorang pon belajar subjek yang sama jugak macam aku. jadi kenapa aku nak lemahkan diri dan pikir yang aku tak boleh buat. you can do it atia. chaiyookk..

Ya Allah permudahkanlah urusan ku ini. semoga aku dapat graduate dari UMP ni tahun depan dengan keputusan yang cemerlang. smoga aku dapat laksanakan impian ibu bapa ku untuk lihat anaknya berjaya kelak. hanya itu je cara yang aku mampu buat agar mereka bahagia. iaitu dengan melihat dan merasai nikmat kejayaanku nanti. amin.

PSM = Projek Sarjana Muda


Tuesday, October 2, 2012

makan selagi mampu.. huhu..

sambungan cerita balik hari tu. baru sekarang berkesempatan untuk menulis dan bercerita. sebelum tu nak tunjuk gambar2 sepanjang perjalanan dari gambang ke rumah aku.


dapat seat paling belakang sebab seat kitorang diambil orang. suka suki je. tapi pikir nak balik punya pasal pasrah jela. asal nak terlelap jer melompat. dah macam naek kuda dah rasa. adeih.


dalam KTM lak tetiba rasa forever alone giler. agakla sorang2 dalam gerabak. bukan tak de orang laen. tapi masing2 duduk gerabak laen2. tinggal la aku sorang2. seram jugak. tapi buat2 berani jer.

sejak aku balik rumah ni asyik makan jer. sampai la sekarang ni kat UMP pon sama. hari Jumaat walaupon busy dengan repair printer (busy la sgt..) sempat gak makan 3kali sekali. esoknyer pulak kenduri kat rumah nenek aku. memang makan besar la.


hari ahad tu sebelum naek bas ibu aku breakfast nasik lemak. aku tumpang sekaki. sedap pulak tu. memang tak dapat tolak la. sampai jer terminal kuantan terus serang food court. kebulur punya pasal sepinggan nasi ayam habes. sampai je pekan singgah makan lagi. kali ni nasi goreng USA pulak. malamnya pulak diajak pergi kedai makan kat area pekan jugak. jadi aku tak dapat elak untuk order sup campor. memang terbaek punya makan.

balik bilik pulak housemate bilik belah kiri ajak makan lepuk durian. housemate bilik belah kanan pulak ajak makan kek. tak berhenti aku makan hari tu. rezeki2. heeee~

esoknya pulak disebabkan aku pikir semalamnyer dah makan banyak sangat, aku amik keputusan untuk puasa. alang2 kelas petang je. jadi tak dela penat sangat. waktu buka pulak aku cadang masak nasi lepastu beli lauk daging merah kat kafe. tengah aku prepare untuk berbuka tetiba bolah mesej suruh turun makan lamb chop. padahal aku dah ready nak makan benda laen. last2 dorang bungkus untuk aku. rezeki orang nak belanja kan.


malamnyer pulak rezeki datang lagi. dapat makan meehun la pulak. kebetulan kumpulan senandika buat perkongsian ilmu antara senior dan ahli baru. memang makan jela kerja aku. mana la tak gemuk. adeih. tapi aku bersyukur diberi kesempatan lagi untuk menikmati makanan. alhamdulillah.

"tia kau dah gemuk..!!!" adooooyaaaaiiii..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez