Sunday, October 20, 2013

terima kasih daun keladi..^_^


selain ibu, apak ngan adik2 aku, aku tak sangka yang nenek aku, mak lang, pak ndak ngan mak ndak sudi datang untuk meraikan hari bersejarah aku. dapatlah jugak aku merasa dapat bunga dari nenek aku. heeee~

sebenarnyer aku rasa bersalah sebab buatkan dorang menunggu lama. dahlah dalam cuaca yang agak panas. tapi nak buat macam mana. selagi UMP Pekan tak siap, selagi tu UMP tak de rupa universiti. tanye jela budak2 universiti laen yang pernah masuk UMP. dorang mesti cakap yang UMP tak macam universiti. tapi bila dorang dapat jejak kaki kat UMP Pekan, terus dorang rasa kagum. tapi dorang tak pernah tengok macam mana rupa UMP Pekan masa mula bukak dulu. huhu..

kedatangan mereka buatkan aku dapat merasa nikmatnyer berconvo. walaupon macam2 hal berlaku, tapi alhamdulillah masih memberi kenangan yang teramat manis dalam hidup aku. pengalaman sekali seumur hidup yang tak akan aku lupakan.



jangan maen2. nenek aku pon pandai posing tau. dapat jugak nenek aku merasa bergambar dekat air pancut. padahal cucu dia ni masih lagi terkilan sebab tak dapat bergambar kat situ. pasrah jelah. aish.

malam tu pulak tak sangka aku dapat lepas rindu makan ikan bakar ngan seafood kat tanjung lumpur. teringat kenangan lama masa lepak ngan kawan2 makan ikan bakar. bila makanan sampai jer benda pertama yang wajib sekali dibuat ialah tangkap gambar makanan tu. lepas dah puas tangkap gambar apalagi serbu la. hehehe..


cepat betul masa berlalu..U_U



Thursday, October 17, 2013

alhamdulillah ijazah dalam tangan.. huhu..


motif kenapa boleh tercetusnyer idea untuk buat pengembaraan dari Pelabuhan Klang - Rawang - Kuantan sebenarnyer semata-mata nak menghadirkan diri ke Majlis Konvokesyen ke 8 Universiti Malaysia Pahang. hari bersejarah dalam hidup aku setelah 18 tahun bergelumang dengan buku.

dulu ada orang pernah cakap kat aku. buat apa ko nak teruskan belajar padahal ko boleh carik duit dengan cara bla.. bla.. bla..

tapi bila teringat balik kata-kata tu aku rasa syukur alhamdulillah sebab aku tak bodoh ikut cakap dia. dalam hidup ni duit bukan segalanyer. aku hidup atas sebab kasih sayang ibu ngan apak aku yang nak tengok anak dorang berjaya. dorang tak pernah mintak pon aku jadi kaya. sebab jumlah duit kat tangan tak menentukan kejayaan seseorang.

siapa cakap hanya orang kaya jer boleh bahagia. yang miskin konfem menderita. padahal korang tak pernah berada kat tempat dorang untuk korang judge betapa bahagia atau deritanyer seseorang itu. yer tanpa duit kita menderita. tapi tak semestinyer dengan adanyer duit kita tak akan menderita. so konklusionnyer di sini duit bukan segalanyer.

ok tutup cerita pasal duit. sebab kalau tak tutup sampai bila2 pon takkan habes. aku teringat perbualan antara kawan aku ngan cikgu sekolah menengah aku dulu. kawan aku tu tanye kat cikgu ni kenapa masa majlis tamat belajar kitorang cuma disediakan jubah tapi tak de topi. jawapan yang cikgu aku bagi kat dia sampai sekarang aku ingat lagi. walaupon tak masuk akal. cikgu tu jawab kalau pakai sekarang takut2 nanti kalau masuk universiti kita takkan grad2. hahahaha agak mengarut. tapi tu yang buat aku makin teringin nak pakai topi tu aka mortar board.

alhamdulillah akhirnyer aku diberi peluang untuk pakai topi tu dan kini aku berjaya memiliki sekeping ijazah. berkat kesabaran hampir 18 tahun belajar. teruja bila pikir yang akhirnyer impian dan cita2 ibu ngan apak tercapai bila dapat tengok anak dia naek pentas amik ijazah

IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK (SISTEM KUASA)
KELAS KEDUA (ATAS)


ok untuk orang yang duk bertanya mana gambar konvo aku. ni lah dia. cuma ni jer gambar aku dengan family aku yang sempat kitorang tangkap. walaupon sedih sebab tak ada gambar kat air pancut macam kawan-kawan yang lain. aku cuma boleh redha jela. dah kalau sesi petang. mana sempatnyer nak bergambar. tambah pulak aku kesian dengan ibu ngan apak yang kepenatan seharian menunggu. dengan panasnyer lagi. so let bygone be bygone.. ngeeee~


hoiiii orang kampung.. anak haji amir jadi engineer oiiii..!!!!! hehehe..



Monday, October 14, 2013

Pengembaraan (Rawang ke Kuantan)


sambungan cerita sebelum ni. biler pengembaraan dari Pelabuhan Klang ke Rawang berakhir, maka bermulalah pulak pengembaraan dari Rawang ke Kuantan pulak. perjalanan bermula pada pukul 4.30 pagi. sepanjang perjalanan macam2 cerita aku dengar. first time aku tak rasa mabuk biler lalu Karak Highway. sebab sepanjang perjalanan masing2 tak berhenti bercakap. huhu.


kitorang sampai Gambang dalam pukul 7.30 pagi. dah alang2 sampai awal kitorang singgah breakfast dulu. makan punya makan last2 tak sedar masa berlalu. sampai2 jer kompleks sukan tengok2 semua orang dah berpusu keluar dewan. rupanyer raptai dah abes. tak sempat rupenyer nak join raptai. jadi kitorang amik keputusan untuk terus pergi blok W untuk amik jubah pulak. mak aii tak sangka pulak ramai lagi yang tak amik jubah. maka beratur panjang la kami. adoiyai..


masa nak amik jubah tetiba terserempak pulak ngan badrul. klasmate aku jugak dari tahun 1. tetiba tercetus idea kat kepala kitorang nak ajak dia sama2 jalan2 kat kuantan. alang2 kitorang berdua jer. maka pengembaraan ke kuantan pon bermula. huhu..


sampai jer Kuantan maka operasi melepaskan rindu pon bermula. tapi disebabkan si Badrul kena pergi Solat Jumaat jadi kitorang mulakan pengembaraan kitorang ngan pemanis mulut. disebabkan aku tak ingat nama benda ni, jadi dengan sesuka hati aku bagi nama baru kat benda ni. ABC hong kong. sedap giler uollsss. benda ni punyelah besar sampai boley kongsi dua. heeee~


acara wajib kalau sampai Kuantan ofkoslah karaoke. bantai gian karaoke sampai 3jam. sampai dah tak de suara dibuatnyer. yela masing2 dah lama tak karok macam ni. hanya di Kuantan sajela kitorang dapat buat benda camni. heeeee~


cepat betol masa berlalu. sekarang aku dah mula rindu kat diorang. tak sempat nak jumpa lama2 sebab masing2 dah ada komitmen sendiri sekarang. aku sendiri pon entah bila lagi dapat jejak kaki kat kuantan tu. huhu.

aku mula rindu mereka..U_U



Saturday, October 12, 2013

Pengembaraan (Pelabuhan Klang ke Rawang)


fuhhh..!!!!!

tak sangka minggu yang memenatkan akhirnyer sampai ke penghujungnyer. akhirnyer dapat jugak aku berehat, akhirnyer dapat jugak aku update kat sini, dan akhirnyer dapat jugak aku cuti.

apa yang kau penatkan sangat atia oiii..???

ni nak cerita ni. minggu lepas punyer cerita. tapi harini baru dapat cerita. ceritanyer bermula bila aku amik keputusan untuk ke Rawang berjumpa dengan Alia, Abg Iz ngan Wani. hajat di hati nak sama2 pergi UMP Gambang untuk raptai konvokesyen.

pagi pukul 10 aku mulakan perjalanan dari KTM Pelabuhan Klang. dalam pukul 11.15 pagi aku sampai ke KL Sentral. kat KL Sentral aku beli tiket ke Rasa. aku ingatkan dah dekat dah KL Sentral ke Rawang. rupenyer jauh giler wei. dipendekkan cerita tiga jam lebih aku habeskan masa dalam train sebelum sampai ke KTM Rasa. 


pertama kali naek KTM mengarah ke Rawang maka jadi terjadila adegan lawak dalam train. aku naek2 jer train menghala ke Rawang tetiba aku perasan kat pintu train (yang bahagian tunjuk arah perjalanan train) lampu LED untuk Rasa tak menyala. aku pon mula gabra. ingat salah naek train. kebetulan ada abang yang kerja KTM duk depan pintu. aku pon dengan muka gabra tapi bajet cool gi tanye. lepas tu abang tu dengan selamba cakap memang train ni stop kat Rawang. tapi kat Rawang nanti tukar train untuk ke Rasa. aku mula konfius. tapi aku ikutkan jer.

sampai kat Rawang aku dengar announcement yang train menghala ke Tanjung Malim ada kat platform 2. tapi entah macam mana aku tak dengar ngan jelas. aku terdengar dia cakap platform nombor 3. jenuhlah aku pandang kiri kanan carik platform nombor 3. tapi tak jumpa. nak jumpa camner dah kalau platform tu memang tak wujud. yang aku nampak cuma platform nombor 2. aku mula rasa pelik sebab ramai menghala ke situ. pandang punya pandang baru aku perasan ada satu signboard tulis platform 2 bawah dia ada tulis Tanjung Malim. masa tu baru aku perasan yang aku tersalah dengar. naseb baek train tak gerak lagi. heeeeee~

sampai je kat KTM Rasa aku mula risau sebab aku tak nampak lansung tanda2 yang kat situ ada teksi. bas apatah lagi. sunyi giler. aku mula gabra. tapi aku cuba relakskan diri. entah camner tetiba aku terpikir nak tanye orang yang jaga kaunter tiket. naseb baek ada orang. dari encik yang jaga kaunter aku dapat nombor telefon pak cik yang bawak kereta sapu. alhamdulillah rumah Alia tak jauh sangat dari KTM Rasa. terima kasih kat Google Map sebab tunjuk jalan yang betul. ngeeeee~

tapi cerita tak berakhir sampai situ. disebabkan aku sampai ke Sekolah Kebangsaan Bukit Sentosa lambat dari masa yang sepatutnyer, jadi aku terpaksa tunggu sebab Alia ada meeting pukul 2 sampai pukul 3. jadi untuk buang masa, dengan kekuatan yang ada walaupon kepenatan sikit, aku berjalan kat area situ dengan niat nak carik kedai makan untuk melapik perut yang agak kelaparan. jalan punyer jalan tak jumpa jugak. last2 aku singgah kat khemah akak jual makanan goreng2. naseb baek akak tu baek bagi aku tempat untuk aku rehat sambil tunggu Alia datang amik aku.


setelah lama menunggu akhirnyer aku dapat melepaskan rindu kat kawan baek aku ni. segala rasa penat terus hilang bila jumpa dia. happy punyer pasal. huhu.


thanks Alia sebab sudi bawak aku tengok2 tempat kerja hang, sory sebab kacau hang bekerja dan thanks to kak Fara sebab tak kesah aku tumpang tido kat rumah korang. harap satu hari nanti kita dapat jumpa lagi.

sepanjang perjalanan dari rumah aku ke rumah Alia tipu la kalau aku cakap hati aku tak takut. aku takut giler kalau keputusan yang aku buat ni akan buatkan aku terpaksa menempuh macam2 halangan. tapi alhamdulillah dengan pertolongan Allah aku selamat sampai ke rumah Alia tanpa apa2 yang buruk terjadi.

"Hanya padaMu sahaja kami menyembah Ya Allah.. dan hanya padaMu kami mohon pertolongan"
Al-Fatihah ayat 4

yakin dan amalkan ayat kat atas insyaAllah segala apa yang kita buat berjalan lancar. aku belajar tentang ayat ni dari buku tulisan Ramlee Awang Murshid yang bertajuk Sutera Bidadari. setiap ayat dalam Al Quran sebenarnyer ada kelebihannyer. jadi berpegang teguhlah dengan Al Quran. insyaAllah hidup akan sejahtera dunia akhirat.

Alhamdulillah..U_U


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez