Monday, September 29, 2014

Broga Hills akhirnyer aku datang..


selalunyer planning yang last minit mesti akan menjadi. selalu macam tu. kalau buat planning awal2. duk rancang macam2. last minit mesti ada yang akan tarik diri. bila ahli dah kurang benda pon jadi tak seronok. lama2 makin ramai yang tarik diri. last2 planning kansel. dah terlalu banyak mengadap situasi macam ni. aish.

minggu lepas tetiba salah seorang kawan aku cadangkan kitorang ramai2 pergi naik bukit Broga. memang dah lama teringin nak naik. tapi selalu ada je kekangan. jadi aku pon setuju jela. kalau tak bila lagi. tengah2 duk excited tetiba dia baru teringat yang dia dah janji dengan family dia weekend tu. secara automatik dia tarik diri dari program. aku pulak hampir je hilang mood. tapi entah macam mana salah sorang kawan aku cakap tetap jugak nak pergi. so bermulalah pengembaraan ke bukit broga. bunyik macam gempak. hehehe..

petang sabtu tu kalau ikut rancangan asal sebelom ke broga kitorang nak lepak dulu kat Putrajaya. awal sangat kalau nak ke Broga. cadangnyer nak mula naik pukul 4 pagi macam tu. nak tengok matahari terbit la katekan. tapi tiba2 petang tu hujan lebat selebatnyer. aku pon mula tak sedap hati. ditambah pulak tiba2 kereta aku buat hal. bertambah gabra aku jadinyer. betul ke keputusan aku ni. disebabkan hujan kitorang tukar plan sebelum ke Broga lepak dulu kat rumah kawan aku kat Puchong.

hanya pada Allah aku berserah dan memohon pertolongan. alhamdulillah akhirnyer kitorang dapat jugak sampai ke puncak yang pertama. walaupon hampir nak putus nyawa bernafas. mengah punye pasal. aku ingat bukit Broga sama macam bukit2 yang pernah aku naik dulu. tapi rupanyer xtreme sungguh. kebanyakan jalan untuk naik ke atas memerlukan aku untuk menampung badan aku. dah la badan aku berat giler. mana la tak semput. hampir je nak berhenti tengah jalan. tapi semangat nak tengok pemandangan kat atas dan semangat dari kawan2 aku. aku berjaya jugak sampai ke atas. walaupon hanya kat puncak pertama.


kitorang start bertolak dari Puchong dalam pukul 3 pagi. singgah sekejap kedai makan untuk alas perut. dalam pukul 5 pagi kitorang start mendaki bukit Broga. disebabkan aku banyak berhenti, aku mengambil masa satu jam untuk sampai ke puncak yang pertama. ngeeeee~


 seronok bila dapat sampai kat atas. pemandangan yang memang cantik sangat2. terus hilang penat bila pemandangan cantik kat depan mata. syukur alhamdulillah semuanyer selamat. huhu..


 Broga Hills akhirnyer aku datang.. huhu..






Wednesday, September 24, 2014

Bila Otak Gadis Melayu kena Short Circuit


Aku namakan blog aku ni Kisah Seorang Gadis Melayu tak bermakna aku ni seorang yang sopan santun, lemah lembut, cakap perlahan, jalan perlahan bagai. Agak2 orang macam tu boleh ke jadi engineer. ngeeeee~

aku ni seorang yang agak ganas, kalau bercakap kuat, kalau berjalan laju tak de cover2, memang tak de la lemah lembutnyer. tapi itu tak bermakna aku seorang yang tak de sopan atau adab. boleh dikatakan aku ni ala2 Gadis melayu Moden la kot. perasan. hehe..

lumrah semua orang kalau masuk je tempat baru mesti kena 'culture shock' atau sama waktu dengannyer. macam tu jugak la apa yang berlaku kat aku sekarang. dia punya 'shock' sampai aku tiba2 jadi Perempuan Melayu Terakhir kot. cakap pon lemah lembut. whooohaaa..

yela kalau dulu aku cuma pakai jeans dengan t-shirt je. tapi sekarang setiap pagi mesti pening kepala memikirkan baju apa yang nak pakai. last2 main hantam je pakai apa yang ada. tudung warna laen baju warna lain. tak pe la. janji 'confident' kena ada. poyo giler.. ngeeeee~

belum masuk lagi kasut. dulu pakai sandal sekarang kena pakai wedges. tinggi habaq hang. konon nak jadi wanita corporat. sampai nak pergi toilet pon tahan sebab malas nak bangun. tapi memang majoriti perempuan kat sini pakai kasut tinggi. takkan tetiba aku pakai kasut flat. haruslah lawan ye tak. huhu..

waktu rehat kalau dulu duk pening pikir nak makan mana. tapi sekarang duk pening mikir nak keluar makan ke tak. dahla kena keluar sendiri2. aku bukan tau jalan2 kat Putrajaya ni. jadi nak tak nak aku duduk jela kat ofiz sorang2. so dah alang2 aku sorang2 ni aku apa lagi menggila la. ngeeeeee~


CyberLink YouCam ni dah lama ada dalam laptop aku ni. tapi baru harini dapat explore. nampak benor dah sewel minah kat atas ni. selfie sorang2. heeeeee~

Gadis Melayu la sangat.. ngeeeee~

 

Monday, September 15, 2014

Best ke jadi engineer..???


Dulu ibu ngan apak hampir je nak buat rayuan supaya aku dapat tukar kos. Sains komputer pon jadi la. Janji dekat dan senang. Sebab ramai yang tak sangka aku akan amik kos engineering ni. Even aku sendiri pernah janji yang tak akan sesekali terlibat dalam bidang engineering. Ramai cakap kos ni susah. Aku mungkin tak boleh bawak. Kemungkinan untuk aku gagal tinggi. Tapi dorang lupa yang ni semua ketentuan Allah. Akhirnya aku berjaya tamatkan ijazah sarjana muda kejuruteraan elektrik (sistem kuasa) dengan gred 2 (atas). Bukan senang tau nak dapat 3 pointer keatas. Alhamdulillah aku berjaya buktikan kat mereka2 yang cakap aku akan gagal. Lihatlah sekarang aku digelar graduate engineer. Ngeeeeee~

Tapi cabaran bukan berakhir setakat tu. Malah makin mencabar dari hari kesehari. Dalam tempoh setahun aku tinggalkan title 'student', macam2 dah aku lalui. Dari proses permohonan kerja sampailah sekarang. Pendek kata selagi mata ni belum pejam selamanya pasti ada jer cabaran dan dugaan. Cabaran pertama yang aku lalui masa mula habis belajar dulu ialah carik kerja. Beratus resume aku email, daftar dalam Jobstreet, daftar dalam Jobs Malaysia, SPA, dan macam2 lagi la. Tapi satu pon tak berkenan untuk amik aku bekerja. Masa tu tuhan je tau macam mana tertekannyer aku.

Last2 pak cik aku offer aku untuk bekerja dengan dia kat KAZ Engineering Sdn Bhd. Asalnyer aku kerja sementara tunggu tawaran mana2. Tapi disebabkan masih jugak tak de tawaran aku terus diserap sebagai pekerja. Kegilaan sebagai jurutera wanita pon bermula.


Seronok bila bergelar engineer. Lagi2 dalam bidang automotif. Selama aku bekerja macam2 benda baru aku jumpa. Kelakar bila budak elektrikal, perempuan pulak tu belajar pasal part2 kereta. Blur jugak aku masa mula2 dulu. Yang paling best bila aku dapat involve dalam projek melibatkan kereta baru proton. Proton Iriz. Selain tu aku terlibat jugak secara tak lansung dengan pemasangan body Persona SV. Sampai sekarang duk teringin nak beli Persona SV warna biru. Cantik giler kot. Hehe..



Selaen tu dapat jugak tengok macam mana proses pemasangan body kereta dalam perodua. Dapatlah tengok macam mana robot teaching bagai. Beza sungguh Proton dengan Perodua. Tapi tu yang jadikan dua syarikat automobil Malaysia ni unik. Huhu.


Belajar pasal brek ngan stering kat TRW dan banyak lagi la benda best yang aku dapat join. Penat memangla penat. Tapi berbaloi. Pernah jugak aku kerja sabtu ahad. Kerja lebih 17jam pon pernah. Tido 3 jam jer. Balik rumah drive sorang2 pukul 1 pagi pon pernah. Memang mencabar giler kalau dah terjebak dalam bidang engineering ni. Wehuu..


Setelah setahun aku bekerja dengan KAZ Engineering akhirnya aku diterima untuk masuk Putrajaya Holdings sebagai pelatih SL1M selama setahun. InsyaAllah kalau ada rezeki aku kat sini aku diserap kerja. Semoga Allah murahkan rezeki aku. Amin.

Dah mula rindu KAZ.. heeeee~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

oh blog

GengCyber.com

 

UMP blogger

banner 115×116

















kisah seorang gadis melayu Copyright 2009 Shoppaholic Designed by Ipietoon Image by Tadpole's Notez