Cara Atia hilangkan rasa sakit Sunburn kat muka

5:24 PM

Assalamualaikum dah hai semua..

Harini Atia nak share macam mana Atia hilangkan rasa sakit sunburn di muka. Ramai cakap (orang cakap ye bukan saje nak perasan) yang dorang tak nampak pon beza sunburn kat muka. Tapi bila bukak tudung dah macam pakai topeng wei. Adik Atia siap perli lagi dah putih pergi gatal-gatal berjemur dah kenapa. Dia jeles la tu dia tak dapat pergi tempat best macam Pulau Sasaran. hehehe..

Selalunya kalau sunburn effect dia mesti kulit mnggelupas tak pon pedih-pedih kat muka. Alhamdulillah pedih-pedih kat muka tu tak ada tapi ada menggelupas sikit je. Itu pon nampak bila Atia cuba nak apply bedak kat muka.


Gambar kat atas ni untuk gambar sebelum masa ni baru lepas jadi volunteer larian sarapan milo. Masa ni pon Atia lupa nak bawak krim untuk pakai kat muka. Jadinya memang muka kosong-kosong jela. Sedap la matahari membaham.

Yang selepas tu betol-betol seminggu lepas program. Boleh nampak perbezaan kat parut muka kat pipi Atia tu. Yang sebelum tak jelas sebab muka gelap. Yang selepas sebab kulit dah ok sikit nampak jelas pulak parut tu.


Nasib baik yang atas ni tak lupa bawak. Sepanjang program Atia sembur kat muka bagi rasa segar. Tak dela rasa menyengat panas matahari. Tenang sikit nak buat kerja. Alhamdulillah tak sakit pon masa kena sunburn tu. Yang ni umpama face mist bagi Atia. Sembur je bila-bila masa kat muka bila suka. 

Cuma campurkan essential oil lavender dan essential oil peppermint dengan air je. Senang dan mudah. Jimat pon ye sebab guna beberapa titik je. Boleh refill bila-bila masa kalau dah habis. Jadi pakai la sekerap mana pon.

Lavender memang terkenal dengan effect penyembuhan pada kulit. Manakala peppermint Atia saje je campur untuk bagi effect segar kat muka. 

Dengan essential oil sebenarnya kita boleh DIY sendiri skincare kita. Nanti Atia share macam mana nak bagi hilang gelap sunburn tu.

Entry berkaitan :




You Might Also Like

0 komen dari peminat setia