Cerita Bulan Posa

8:43 PM

di beleknya jam di tangan, baru pukol satu ptg. lagik lebih kurang ENAM jam sebelum waktu berbuker datang. Malim berdiri, tak sadar kain terlucut jatuh kebumi. dgn perlahan dia merayap ke dapor. dibuka peti ais. gugusan angin dingin keluar dari peti ais itu.

Malim menutup mata sambil menikmati kedinginan udara dari peti ais tersebut. bila selesai saja upacara mengganggang tubuh dengan angin sejuk, dia pun tutup peti ais semula. saat dia hendak tutup, matanyer terpandang sekotak Koko Crunch di dalam peti ais itu.

entah mengapa tetiba seleranyer terbuka. dia terpaku sejenak. padahal dah sebulan Koko Crunch tu berada di dalam peti ais tak bergerak gerak. perutnyer berbunyik. memberontak mintak diisi. 
"Arghhhhhhh sesungguhnyer aku berpuasa!" 
jerit Malim didalam hati sambil menutup erat pintu peti ais tersebut.

untuk melepaskan keboringan yg teramat sangat, Malim baring di atas sofanyer. sekali lagik dibelek jam ditangan. pukol satu lima belas minit petang...
"Mak dikao!!! baru 1:15??" 
jeritnyer didalam hati. mengapa hari ini berlalu begitu lambat sekali? untuk mengisi masa, Malim bukak citer hindustan. sekurang kurangnyer tiga empat jam boleh lepas. di sepanjang citer hindustan itu, ader lebih kurang sepuloh ribu kali Malim membelek jam di tangannyer. perutnyer semakin menjerit. tekaknyer semakin perit. dah lebih sratos kali dia kentot. muker sampai naik biru.

enam setengah ptg!.. ye ye yeee.. semangatnyer berlonjak keriangan. lagi beberaper minit pucuk dicita ulam mendatang. dia dah plan aper yg nak dicekup dulu. ye Koko Crunch kat dalam esbok tu dan jugak satu juga air bandung yang dah menunggunyer di atas meja. sambil berbaring sambil mendengar radio. dia terlelap sejenak. tapi disentak dgn laungan azan diradio. Malim tersenyum riang dia bangun lalu meluru kedapor. at the same time azan pown habis diikuti dengan announcement oleh dj redio 
" Ye saudara demikan tadi berakhirnyer azan SUBUH untuk hari ini"

"WHATTT????? azan subuh???" Malim takajoot. barulah dia realised yg dia tertido dari sebelom waktu buka hingga ke waktu subuh the next day...


kuang3..^__^

You Might Also Like

4 komen dari peminat setia

  1. uiiiiiiiiiiii...dasyat nyeeeeeeeee! hahaha

    ReplyDelete
  2. hahahhahahahah....
    tulah ! tido ptg lagi...keh3..
    sian malim...sabar ye nak ! :P:P:P

    ReplyDelete
  3. Ho-ho-ho...
    Masak... Masak...
    Tidur lagi....
    Kan... Ha-ha-ha:D

    Musicbrilliant.com

    ReplyDelete
  4. haha. melampau betol kan tido sampai takde org nak kejot. :D

    http://lurvemycadbury.blogspot.com/

    ReplyDelete

Facebook Badge