nape orang takut masuk matriks ea..??

10:00 AM

post aku tentang matriks memberi kesan pada trafik aku bulan nie. tak sangka pulak kan. aku tulis entry pasal matriks dulu sebab bengang ngan adik aku. memperkecilkan matriks. duk dengar cakap orang. tapi cakap kakak sendiri tak mau dengar.

adik aku pown sama jela kes ngan budak2 lepasan SPM tahun nie. dilema pasal matriks. naseb baekla dia dapat tawaran asasi kat UNIMAS. memang tak de harapan la untuk pergi. kalau tak pening kepala ibu aku.

nape la orang suka sangat heboh sangat yang matriks nie susah. sedangkan matriks tak la sesusah yang digembar gemburkan. klu setakat matriks tue susah, degree tue berganda lagi susah.

ape susahnye kalau setakat datang kuliah, buat tutor, rajin jumpa lecturer dan study kat bilik..?? bukan suruh buat research ke.. cipta barang ke.. atau buat report tebal2. ape yang susah sangat..???

nak seribu daya tak nak seribu dalih. benda nie bergantung pada usaha. bukan hanya pada cakap2 jer. peluang dah ada depan mata. jangan la sia2kan.

alaaa ko tue bagus sangat ke kat matriks dulu wei..??? nak nasehat orang pulak..

jujur aku cakap kalau boleh patah balik masa, aku nak patah balik zaman matriks dulu. aku menyesal sebab maen2. sedangkan benda tue benda senang. kalau la aku rajin sikit. mungkin aku dapat tinggi lagi.

kejap....!!!!! sape cakap masuk matriks kena struggle..?? sape cakap kalau dapat pointer rendah kat matriks tak dapat masuk universiti..??

aku boleh jer. aku suka maen2 dulu masa matriks. tutor tak buat. study last minit. last2 pointer aku hampir melayakkan aku untuk kena repeat. tapi tak de pown jadi macam yang orang duk cakap. aku dapat jugak masuk universiti amik degree. kejuruteraan pulak tue.

nie contoh jer. bukan maksud aku nak korang ikut jejak langkah aku. tapi contoh nie menunjukkan ape yang orang duk cakap tue tak ada asasnya. bercakap tanpa bukti. suka2 hati jer.

tak susah pown matriks tue. yang buat benda tue susah diri kita sendiri. benda belom ape2 lagi dah assume macam2. sabar jela.

aku memang emo bila ada yang sia2kan peluang matriks. aku dulu hampir putus asa ingat tak dapat masuk. bila tau dapat masuk aku menangis kesukaan. 

matriks sebenarnya peluang kedua untuk kita kejar cita2 kita. mungkin keputusan SPM korang tak melayakkan untuk amik jurusan perubatan. mana tau masuk matriks korang boleh dapat 4flats. apply jurusan tue kat USM. lagi hebat. tak mustahil.

renung2kanla..^_^

You Might Also Like

4 komen dari peminat setia

  1. susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..susah..

    kahkahkah !

    ReplyDelete
  2. kak atia...tanx...khai da betambah smngt bace entry neh.... khai da decide nk g mtrx...dlu bkn maen png lg tataw nk pileh dip or mtrx... hehe...tanx kak <3

    ReplyDelete
  3. khai_ilysm: no hal la.. just bg pndapat.. sbb kejayaan dtg dari diri sndiri.. ape pown akak doakn korang semua berjaya..^_^

    ReplyDelete

Facebook Badge